Hier volgen 10 tips om je te helpen met het maken van de beste cocktails!

Tip 1: Zorg dat je een flink arsenaal aan glaswerk hebt, zoals champagne flutes, wiskey glazen, smalle hoge glazen en natuurlijk de alom bekende martiniglazen. Bedenk dat een cocktail 10x aantrekkelijker is wanneer deze in een bijpassend glas geserveerd wordt!

Tip 2: Je hebt echt niet de duurste tools nodig om een goede cocktail te kunnen maken. Echter, een blender en een metalen shaker mogen toch niet ontbreken. Waarom moet die shaker persť van metaal zijn, vraag je je wellicht af? Wel, wanneer je een aantal ijsklontjes in de shaker doet, wordt de shaker en daardoor ook de drank binnen een aantal seconden ijskoud. Vervolgens kun je de creatie ijskoud maar zonder ijsklontjes serveren!

Tip 3: Een goede cocktail is in de meeste gevallen ijskoud. Dat betekent ijs, heel veel ijs. Zorg dus dat je een flinke voorraad in de vriezer hebt. Ook het glas behoort koud te zijn. Dit kun je doen door het van tevoren te vullen met ijsklontjes of door het glas simpelweg een tijdje in de vriezer te zetten. Sterke drank als wodka kun je ook in de vriezer bewaren.

Tip 4: Werk systematisch wanneer je een nieuwe cocktail bedenkt. Maak eerst een basismix (bijvoorbeeld wodka, perzik likeur en jus d'orange) en breidt deze mix daarna langzaam uit met verder likeuren, sappen, etc. Voeg steeds kleine hoeveelheden toe en proef tussentijds. Op deze wijze gaat er geen drank verloren en werk je efficiŽnt en economisch.

Tip 5: Vers fruit is lekkerder! Probeer regelmatig vers fruit te gebruiken in je cocktails. Dit smaakt beter dan de kant en klare dranken uit een pak. Natuurlijk is niet al het fruit in de winter verkrijgbaar en vaak is het ook redelijk prijzig. Echter, citroenen en limoenen zullen altijd aanwezig moeten zijn, al was het maar voor de garnering. Een klein beetje vers citroensap kan een simpel vruchtensapje een stuk levendiger maken!

Tip 6: Werk exact. Gebruik een zogenaamde 'jigger' (maatbekertje) of desnoods een shotglaasje om drank in af te meten. Op deze wijze kun je voorspelbaar werken en dezelfde cocktail ook daadwerkelijk iedere keer weer hetzelfde laten smaken. Bedenk dat een drank als Amaretto in te grote hoeveelheden een mix kan gaan domineren terwijl deze in te kleine hoeveelheden nauwelijks waarneembaar is.

Tip 7: Bovenstaande tip gaat niet altijd op wanneer met vers fruit wordt gewerkt. Dit kan de ene keer net iets zoeter of zuurder van smaak zijn dan de andere keer. In dat geval is het geen schande even te proeven voor de mix in het glas te gieten en te serveren.

Tip 8: Noteer je bevindingen! Niet zelden is het mij overkomen dat ik een lekkere mix heb gemaakt en een aantal dagen later vergeten was welke ingrediŽnten ik heb gebruikt en in welke hoeveelheden!

Tip 9: Annanassap is een natuurlijke schuimmaker. Voeg een klein beetje toe aan een mix, shake deze krachtig en er ontstaat een prachtig schuimlaagje op je cocktail. Dit geldt overigens ook voor een aantal andere fruitsappen, maar voor annanassap in het bijzonder!

Tip 10: Wees creatief! Kijk verder dan je neus lang is en probeer eens aparte ingrediŽnten uit zoals spaanse pepers of rozenblaadjes... Neem ook eens een kijkje bij de groenteboer en ga op zoek naar vreemde en exotische vruchten om te verwerken in je creaties!

Succes!