Je komt hier waarschijnlijk omdat je meer wilt weten over de kleurrijke wereld der cocktails. Of je komt hier omdat jij je afvraagt wat er nu zo moeilijk is aan het maken van cocktails en je niet snapt hoe iemand daar nu een pagina over vol kan schrijven.

In beide gevallen ben hier je aan het goede adres. Drankjes bij elkaar mixen is een eitje. Echt waar. Iedereen is wel in staat om een paar sapjes bij elkaar te gooien en met een beetje geluk smaakt het ook nog goed. Je giet 7-up, blue curacao en bacardi samen in een glas en je hebt je eerste cocktail gemaakt. Toch?

Niet helemaal. Of beter gezegd, helemaal niet. Een cocktail is geen glaasje limonade dat je drinkt tijdens het gourmetten. Het is veel meer dan dat. Bij een cocktail gaat het niet alleen om de smaak, maar om de hele uitstraling van het drankje. Daarbij hoort onder ander de keuze van het juiste glas, een aantrekkelijke garnering en een juiste wijze van serveren. Kortom, een geheel op het moment afgestemde presentatie.

Zeg nu zelf. Als je mocht kiezen tussen dezelfde hoeveelheid bier. (Ervan uitgaande dat je bier lust.) Het eerste biertje wordt geserveerd in een ondoorzichtige mok en met een achterloos gebaar op tafel neergezet. Het tweede biertje zit in een bierglas waarop het merk van het bier te lezen valt. De goudblonde kleur met de daarin opstijgende bubbeltjes koolzuur zijn goed zichtbaar en bovenop is een riante schuimkraag te zien die net niet over de rand van het glas heenloopt. Bovendien wordt dit biertje je aangeboden door een vriendelijke dame die je met een glimlach een welgemeend 'proost' toewenst. Ik zou wel weten voor welk biertje Ūk zou kiezen!

Zo is het ook met cocktails. De naam cocktail staat voor mij niet voor de inhoud van het drankje, maar voor de gehele presentatie. Een eerste basis daarbij is de juiste keuze van het glas. Kies bijvoorbeeld een langwerpig glas voor een verfrissende cocktail en een laag, breed en hoekig glas wanneer het een sterkere mix betreft. Dan de garnering. Een schijfje citroen op een glas doet al heel veel. Echter, bij sommige cocktails, met name wanneer je een meer chique sfeer wilt creeŽren, is een garnering uit den boze. In dat geval moet het drankje voorzich spreken.

Zoals ik ook reeds bij de tips heb gezegd, geldt in cocktailland de regel: Experimenteer! Het is prima om recepten van het internet uit te proberen, maar probeer verder te kijken dan je neus lang is. Ga zelf eens aan de slag! Hiervoor hoef je niet eens zo gek veel flessen drank in je bezit te hebben. Bij mijn cocktails kun je zien dat ik vaak dezelfde ingrediŽnten heb gebruikt. Probeer voordat je begint te mixen een idee te hebben van wat je probeert te maken. Wordt de cocktail sterk? Welke kleur wil je dat hij krijgt? Zoet, zuur, pittig? Kies vervolgens voor een basis. Wil je een frisse cocktail? Kies dan voor een smaakloze, alcoholische component zoals rum, of laat deze component zelfs weg. Zoek vervolgens een likeur met een frisse, fruitige smaak zoals curacao. Als laatste kies je voor een sap (vers geperst of uit de fles) om de drank mee aan te vullen. Hiermee is de basisdrank af. De cocktail echter nog niet! Te zuur? Voeg eens een schepje suiker toe! Niet genoeg uitgesproken? Gebruik tequilla in plaats van rum om de drank iets pittiger te maken! Etc, etc...

Goed, jullie begrijpen dat je op deze wijze best een tijdje bezig bent met het creeŽren van de perfecte cocktail. Gelukkig heb ik bij het maken van deze sectie hulp gehad van CW, die de moeite heeft genomen alle cocktails te onderwerpen aan een deskundig onderzoek. Samen hebben we gediscussieerd over de smaak totdat we beiden eens waren dat er niets meer aan de drank moest worden gedaan. Vanaf dit moment kreeg deze drank dan ook de titel 'Cocktail' en kreeg deze een plaatsje op de site.

Over smaak valt uiteindelijk niet te twisten. Ik hoop dat jullie de cocktails die hier staan kunnen waarderen en dat het jullie aanzet om ook eens te gaan mixen! Succes!

Ties